Зорница Русинова е номинирана за министър на труда и социалната политика на мястото на Ивайло Калфин. До момента тя беше негов заместник с ресор „европроекти”.

Кандидатурата беше изненадващо обявена, след като от ГЕРБ първоначално лансираха за поста вицепремиера Томислав Дончев. Официално името на новия номиниран за министър съобщи премиерът Бойко Борисов.

Той посочи, че тя има 15-годишен опит в сектора и се е справяла добре с европейските програми. 

Още по-интересно дори от самото име се оказа, защо Цветан Цветанов лансира версията, че Томислав Дончев отказва да заеме поста. Цветанов дори агитираше за вицепремиера от името на Борисов.

„Така се позабавлявах с вашите очаквания, и в същото време да ви кажа Томислав Дончев е от войниците на ГЕРБ, той няма шанс да не се съгласи нещо което партията му е казал”, каза премиерът.

След като се оказа, че номинацията на Дончев е била забавление, министър - председателят обясни, че вариантът лично да се кандидатира за президент също е шега.

"Това е шега и аз продължавам да настоявам виждайки какво става на всички да им е мила държавата, хаосът който ще настане ще бъде страховит", каза още той.

Дончев не беше чувал, че е кандидат: „Аз бях с премиера в Лондон, аз предложение нито по телефона, нито в писмен вид не съм получавал, аз съм коментирал с премиера подобни сценарии, вариантът аз да поема подобни функции не е стоял. А и ако един човек става за всичко, значи не става за нищо”.

„Аз вчера бях много ясен и категоричен. В разговорите с премиера сме се договорили аз да започна да разговарям с парламентарните групи при евентуална номинация за Томислав Дончев. (...)  Аз съм изпълнил това, което съм говорил с премиера, което означава че няма драма.

От БСП и ДПС няма да подкрепят Русинова принципно. „Сигурно е добър експерт, но проблема не е в личността , а в политиката която се води”, каза депутатът Георги Гьоков.

Подкрепата ще дойде от партиите в мнозинството. Условието на Красимир Каракачанов: „Във вторник имаме уговорена среща в стаята на парламентарната група. Ако оправдае нашите очаквания, най-вече по темата за демографската политика...”.

Все още не се знае как ще гласуват от АБВ.

КНСБ ще даде 100 дни доверие на Зорница Русинова. „Аз смятам, че в не малка степен тя има опита и уменията. Въпросът е какви зам. министри ще бъдат определени, защото те са политически фигури с експертен характер, защото те могат да доведат до по-качествен екип или не толкова”, каза Пламен Димитров.

Кандидатурата ще се гласува в сряда.