До момента Томислав Дончев не е приел предложението да стане социален министър, след като Ивайло Калфин освободи поста. Това съобщи пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на bTV.

Въпросът ще бъде решен следващата седмица, когато в Народното събрание трябва да бъде гласуван новият министър. Другият спряган за наследник на Калфин е бившият социален министър Тотю Младенов.

Цветанов обясни, че Томислав Дончев е натоварен с много отговорности в Министерския съвет - с всичко, свързано с европейското финансиране, с комуникацията с ЕК и с координацията на някои инфраструктурни проекти.

От тази гледна точка всичко е въпрос на това какво би могъл да направи и дали е в състояние да се натовари и с тази отговорност, добави председателят на ПГ на ГЕРБ.

"Не бих казал, че Дончев не желае да се захване, защото той е достатъчно отговорен, той е човек, който може да бъде натоварен максимално и да работи в интерес на държавата. Това са разговори на база разпределението на функциите и отговорностите, които има към настоящия момент в МС", уточни Цветанов.

Според кулоарни слухове Светлана Ангелова от ГЕРБ също е възможен кандидат. Ангелова беше председател на социалната комисия в предишния мандат на ГЕРБ. Цветанов обаче отрече тя да е сред спряганите имена.

Неофициално възможен вариант е и заместник-социалният министър Зорница Русинова.

Премиерът Бойко Борисов вече е в парламента и се очаква да внесе повече яснота по въпроса кой ще наследи овакантените от АБВ постове след излизането на формацията от управлението.