Политическите личности у нас призоваха за единение на празничния 6 септември.

„Съединението е резултат от непоколебимата вяра на предците ни, че могат да поемат съдбата си в свои ръце и от способността на народа ни да мобилизира цялата обществена енергия в името на националния идеал“, написа премиерът Стефан Янев във „Фейсбук“.

„Живеем в изключително неспокойни и несигурни времена, но именно настоящето ни дава възможност да докажем, че продължаваме да носим в себе си силния български дух, с който нашите национални герои извоюваха в миналото свободата, единението и независимостта на България“, допълва още той.

„Съединението е урок по достойнство, пример и отговорност“, написа вицепрезидентът Илияна Йотова във „Фейсбук“ по повод Съединението.

„Дребни страсти и псевдолидери трудно може да отнемат от силата на единението около общата ни цел – просперираща, сигурна и справедлива България“, пише още Йотова.

„На 6 септември зад общата цел застава цялото общество и показва, че за осъществяването на големите каузи е нужно единство и сплотеност. За съжаление, 46-ото Народно събрание не стана пример за единение в името на намирането на важните за страната решения“, посочва председателят на Народното събрание Ива Митева в официалното си обръщение.

„Вярвам, че политическите сили са си извлекли нужните поуки и ще бъдат по-конструктивни и диалогични в следващия парламент, за да не разочароват за пореден път българските граждани“, казва още Митева.

Не липсваше и прехвърчане на искри.

„Съединението прави силата! Преди 136 години едни велики българи разбиха това и се превърнаха в държавници. Днес държавата ни е разделена от този, който е призван да пази нейното единство“, написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във „Фейсбук“.

„Обединителят на нацията я потопи в омраза, несигурност и хаос. Затова сега се нуждаем от обединение. За да преодолеем политическата криза и да започнем да се борим с реалните предизвикателства на нашето време“, пише още Борисов.

„Нашите предци са могли да се обединят в името на общ идеал. Можем и ние. От римско време има една сентенция – разделяй и владей. Но тя е за онези, които искат да властват над народа си и да го отслабват“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова при посещение в къщата на Иван Вазов.

„Нека за нас, които искаме той да добрува, да бъде: обединявай и развивай“, допълва тя.

Слави Трифонов пък избра да поздрави българите за празника с песен и написа във "Фейсбук":

"Преди 136 години българите са показали кое е правилно. Самоотвержено, героично, отговорно, патриотично са реализирали българския идеал - Съединението. Това е особено важно днес, когато ние имаме безусловно нужда от този пример. Честит празник!"