Политици осветлиха чия собственост са данъчните складове за масовите горива у нас.

Справка на Финансовото министерство, поискана по съдебен път от „Нова република”, показва, че почти всички количества бензин и дизел минават през данъчни складове на „Лукойл”.

Десницата твърди, че точно така.се поддържат високите цени на горивата.

Партията е категорична, че държавата закриля монополното положение на нефтената компания.

По закон, за да се търгуват горива у нас те трябва да минават задължително през данъчни складове, преди да стигнат до потребителите.

Точните изчисления показват че 92% от количествата бензин и 82% от дизела са минали през базите на „Лукойл”.

„Това е много вероятната причина да имаме такива високи и непазарни цени на горивата”, коментира Петър Славов.

Партията сезира Европейската комисия и настоя Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да разследва монопола на компанията. Според десницата потребителите надплащат 1 млрд. лв. годишно и затова трябва да се търси отговорност от бившия финансов министър Владислав Горанов.

„Г-н Горанов се очаква да бъде повишен във вицепремиер. Така ли ще се поеме политическата отговорност. Като човекът, отговорен за монопола и високите цени, не само запази поста си но и заеме по-висок”, заяви Радан Кънев.

„Собствеността върху данъчните складове не е единственият фактор, който влияе върху цените на горивата, но приемам, че това е фактор. Ако ме питате дали повече собственици на складове би се отразило добре на цената и на конкуренцията – считам че отговорът е „да” и трябва да бъдат положени усилия в тази посока”, каза Томислав Дончев от ГЕРБ.

От газовата и петролна асоциация отказаха да отговорят на въпроса може ли да има реална конкуренция при положение, че почти всички горива у нас минават през складовете само на един играч на пазара.