Ново политическо напрежение заради плана за въвеждане на еврото и разпространения проект на български вариант на закона "Магнитски". От "Възраждане" започват консултации за референдум за влизането на страната ни в Еврозоната.

Oт „Продължаваме промяната“ твърдят, че приемането на техническия план за въвеждане на еврото е важна и необходима стъпка и не означава, че ще влезем в Еврозоната без анализ и обсъждане на темата.

„С всички коалиционни партньори сме се съгласили, че този технически план ще бъде стартиран. Паралелно в БНБ се прави анализ на ползите и евентуалните минуси от въвеждане на еврото“, заяви Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“.

Последва реакция от партия "Възраждане", която ще предложи референдум за въвеждането на еврото. Въпреки че с влизането в ЕС, България е поела ангажимент за приемана на еврото.

„Възраждане“ няма да допусне предателите да унищожат българския лев. Още от днес започваме консултации с другите парламентарни партии, за да съберем поне 48 подписа на депутати под искането ни за референдум по темата“, заяви лидерът на партията във „Фейсбук“.

Вчера вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова написа също във „Фейсбук“, че министрите на БСП са гласували „против“ приемане на плана за въвеждане на еврото. Темата коментира и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Според Андрей Гюров от ПП изтичането в медии на проект за български вариант на закона "Магнитски" цели създаване на смут“, заяви той.

В петък темата породи напрежение сред депутатите - най-вече заради предвидената възможност за замразяване на активи, дейност и спиране на изпълнение на договори, без да има постановена присъда.

„Това е тема, извадена от гардероба, за да създава смут в обществото. Не е обсъждана тази тема в коалиционен съвет. Това е само работен проект на министерството на правосъдието и въобще не е готово за обсъждане“, заяви Гюров.

Според него държавата няма интерес от нови избори и несигурност.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!