Съгласие между политическите сили минималната заплата от следващата година да стане 850 лева. Ако промените, предложени от БСП в Кодекса на труда, бъдат приети, служебното правителство ще може само с постановление да одобри увеличението.

Веселинка Янева работи като хигиенист в училище за минимална заплата. Казва, че тя се топи като първия сняг, буквално за дни. Казва, че по-младите от нея са за окайване.

„Като няма трудов стаж и като му удържат за данък и осигуровки, той взима 500-600 лева“, обяснява Веселинка.

При увеличение на минималната заплата от 710 на 850 лева обаче би се стигнало до парадокс, какъвто е случаят с квалифицираните кадри. Магдалена е с висше образование, завежда административната дейност в професионално училище и сега получава точно 850 лева. Колкото ще взема и Веселинка.

„Нямам нищо против хигиенистите, всеки работи за изхранване на семейството, едва ли не – за насъщния, но трябва да има някакъв регламент в професиите и праговете на заплащане“, каза Магдалена Георгиева.

Социалната комисия прие идеята на БСП минималната работна заплата да стане 850 лева от януари.

„910 500 хиляди души работят на минимална заплата от 710 лв. Това са работещи бедни, но и ние за това настояваме минималната заплата да се вдигне. Частният сектор ще бъде натоварен, те са против, но имаме подкрепата на синдикатите“, отбеляза Корнелия Нинова.

„Много важно за нас е работната заплата да не важи от политиците“, заяви Снежана Апостолова от „Продължаваме промяната“.

Одобреното на първо четене решение на социалната комисия е минималната заплата да бъде не по-малко от 50% от средната за страната.