Остри и противоречиви – така накратко могат да бъдат описани политическите реакции през деня относно шпионския скандал у нас. 

Освен че чуха службите от трибуната на Народното събрание, депутатите поискаха за скандала да отговаря премиерът Бойко Борисов.

Той от своя страна отговори от Министерския съвет. Борисов подчерта, че дипломацията и двустранните отношения с Русия са едно, а проверките на службите – друго.

„По шпионския скандал да кажа, че се опитват да се поставят на една плоскост отношенията ни с Русия. Не виждам никакво основание. Когато руски олигарси, давам пример, се опитват да правят проекти, свързано с нашия военно-промишлен комплекс, нашите служби работят заедно с партньорски други служби и го прави прокуратурата. Аз нямам никаква роля в този процес”, каза министър-председателят.

В парламента Корнелия Нинова първоначално обеща коментар за твърденията на Николай Малинов в предаването „Тази сутрин” за среща с ген. Решетников, но после заяви, че не е гледала интервюто на интервюто.

Час по-късно отговори така: „Нямам представа кой на кого какви телефони е раздавал. Многократно съм коментирала случая с Решетников и нямам какво ново да ви кажа”.

От „Атака”, чийто кандидат-депутат беше Николай Малинов, пък атакуваха Корнелия Нинова, припомняйки нейни думи от 2016 г.

„Няма да коментирам лъжите на корумпиран руснак, изгонен от неговата фракция. Това по отношение на Решетников”, заяви Десислав Чуколов.

От НФСБ препоръчаха да уважаваме мнението на службите. „Геополитическа заплаха са големите енергийни проекти”, заяви Валери Симеонов.

От ДПС и ВОЛЯ днес запазиха мълчание по шпионския скандал.

Опозицията в лицето на Антон Кутев от БСП поиска председателят на Народното събрание Цвета Караянчева да подаде оставката си.

Кутев обяви, че тя не е репликирала шефовете на службите и така не е получила повече информация за депутатите.