Споровете и политическите реакции след приемането Истанбулската конвенция от Министерския съвет вчера продължават. Пактът е за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие и предстои да бъде ратифициран от парламента.

Според противниците на конвенцията приемането ѝ е първа крачка към бъдещо узаконяване на еднополови бракове. 

В тази връзка депутатът от „Обединените патриоти” Александър Сиди написа за конвенцията:
„Под маската на закрила на беззащитните хора тя прокарва понятия, които са в разрез с традицонно установените порядки, семейни, религиозни ценности и морални норми, зад които ние категорично стоим!”. 

Снимка: btvnovinite.bg

Ексздравният министър Петър Москов попита: „Наистина ли не разбирате, че отваряте вратата на узаконената лудост? Вярвате ли убедено, че поведенческите отклонения на възрастните трябва да бъдат наложени като образователна норма на децата?”.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова публикува позицията на партията.

„Винаги сме се борили против насилието над жени и деца. Но няма как да приемем текстове в Истанбулската конвенция, които задължават предприемането на мерки "за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на стереотипни роли за жените и мъжете”, заяви тя. 

СДС този път изрази сходна позиция: „Ние не можем да премълчим опасността да бъдат поставени под съмнение традиционните ценности на българското общество, за сметка на сляпо приемане на документ, където се казва, че пол означава „социално изградени роли”, въвежда се понятието „социален пол” и се предвижда децата ни да изучават в училище „нестереотипни роли на пола”. 

От „Воля” са категорично против определянето на пола като социална роля, но подкрепят засилването на борба с насилието над жени и деца.  

Депутатите на ДПС засега са пасивни по темата в социалните мрежи. 

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев подкрепи текстовете в конвенцията. “Фалшивите новини са навсякъде! Какво ли не забрани ЕС - розови домати, ракия, кръщенето на деца, православието, сега лошото ЕС решило и “трети пол” да измисли”, отбеляза той. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова застава твърдо зад жените жертви на насилие и е убедена, че приемането на тази конвенция е стъпка към справяне с проблема.  

Конвенцията предстои да бъде гласувана в парламента.