Политическият проект на бившия премиер и министър на отбраната Стефан Янев вече има име. Формацията ще се казва „Български възход“, обяви самият Янев в социалните мрежи.

„За никого не е тайна, че страната ни се намира в дълбока криза, която намира своите проявления във всяка една сфера от обществено-икономическия живот“, пише Янев.

По думите му страната ни е пред демографска катастрофа, икономиката не функционира пълноценно, социалната система е пред колапс, а здравеопазването остава недостъпно за много български граждани. „Образователната система е неефективна и функционира хаотично“, казва още той.

„Корупцията е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната. Корупционната среда подкопава политическата ни система, устоите на нашата демокрация, като я прави неработеща и неефективна“, допълва той.

Според Янев страната ни се намира в почти постоянна политическа криза от години и се нуждае от нова перспектива и нов модел на политическа комуникация и взаимодействие.

„Изправени пред всички тези предизвикателства, ние вече не можем да стоим безучастно! Време е да се събудим. Време е, в качеството ни на активни граждани, да поемем отговорност за съдбата на собствената ни нация и държава. В тази връзка, аз и група мои съмишленици, решихме да поставим началото на нова политическа формация, която нарекохме „БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД“, казва Янев.

„Време е да заговорим за ново начало! Време е да си кажем, че безвремието, в което живеем и което ни е приковало на дъното, трябва да приключи. А това може да стане само тогава, когато спрем да мислим, че безобразията на компрометирания политически елит са наша съдба, срещу която сме безсилни. Време е да приемем, че не заслужаваме нищо по-малко от непрекъснато развитие напред. Време е да приемем, че заслужаваме ВЪЗХОД“, допълва той.

Учредяването на „Български възход“ ще бъде на 5 май.