Датата на изборите ще бъде ясна до края на януари. И изпълнителната, и законодателната власт днес се обявиха за вот на 28 март. Според президента обаче управляващите не са готови.

От ГЕРБ контрираха, че Румен Радев се опитва да се измъкне от датата, която сам е определил и настояха на нея. А ВМРО допълниха, че консултациите на президента със здравни експерти са закъснели. 

Целта на консултациите не е датата, а начинът на провеждане на изборите. Готовност за тях обаче няма, обяви президентът.

Снимка: bTV

„Решение за датата взима президентът, но начинът на провеждане се определя от Министерския съвет и от неговото парламентарно мнозинство“, каза Румен Радев.

От ГЕРБ обявиха, че консултациите за датата на вота, организирани от Радев, са закъснели.

„Разбира се, тези консултации, явно са заради това, за да може  той по някакъв начин да се измъкне от ситуацията , в която сам се вкара и даде датата за избори преди  един месец“, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева.

Премиерът и тази сряда обяви, че счита датата 28 март за окончателна.

„От тук насетне – 28 март е определена като дата за избори и се предполага, че когато веднъж е казана, трябва да се отстоява от тези, които са казали - съответно президентът Радев“, заяви Бойко Борисов.

ВМРО пък смятат, че датата трябва да се съобрази с епидемичната обстановка.

„Трябва да се избере най-подходящото време, в което хората хем да могат да гласуват, без да се притесняват, че отивайки в местата за гласуване могат да бъдат обект на заразяване“, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

До края на годината се очакват още едни избори -  президентски. Тази сряда Радев обяви, че не е изненадан от факта, че ДПС няма да го подкрепят.

„Логично е партията на господин Пеевски да подкрепи Борисов за президентските избори. Те са, както знаете, ортаци в бизнеса и в политиката“, каза президентът.

От БСП пък обявиха, че ще решат дали да подкрепят държавния глава за втори мандат след парламентарните избори.

Възможните дати за парламентарните избори са 9. 28 март е най-ранната, а 23 май е най-късната.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-малко вероятни са датите 25 април и 2 май, които са съответно християнските празници Цветница и Великден.

В рамките на този двумесечен срок президентът е свободен да избере най-подходящата дата и да издаде своя указ до края на януари.