Въпреки че ИТН няколко пъти през последните дни декларираха, че са единни, днес голяма изненада от разцеплението нямаше.

Първо от „Продължаваме промяната“ обявиха, че вече са осигурили част от необходимите гласове, за да мине бюджета.

Останалите партии пък бяха на мнение, че веднага след приемането на бюджета е необходима оставка и предсрочни парламентарни избори.

Необходими са 12 депутати, за да има мнозинство и мандатът на коалицията да продължи.

Въпреки че ИТН няколко пъти през последните дни декларираха, че са единни, днес голяма изненада от разцеплението нямаше.

На брифинга на отцепилите се депутати Радостин Василев обяви, че петимата с него са „по-смелите“. Иначе Василев обяви, че още преди 2 месеца е получил предложение да остане на поста, който заема като министър на спорта, дори ако полицията се развали.

Макар и иносказателно, от „Продължаваме промяната“ през деня потвърдиха думите на Слави Трифонов, че разцепление ще има.

„Това, за което ние се пазарим, са хора с правилната мотивация да променят България. Хора с любимата ни дума – „топките“, вече сме намерили“, заяви Атанас Михнев от „Продължаваме промяната“.

Останалите коалиционни партньори бяха по-обрани в думите си и говориха основно за мнозинства за бюджета.

„Не съм чел въпросният статус, нито имам някаква информация по темата, но казвам следното нещо - всеки народен , който не подкрепи антикризисните мерки, дължи отговор“, заяви Мартин Димитров от „Демократична България“.

„Решават българските избиратели както са ни подредили парламента, но ние сме длъжни в рамките на коалицията и на предварителното си споразумение - да го изпълним“, казая Румен Гечев от БСП.

Опозицията обаче беше категорична - с или без пазарлък бюджетът няма шанс и е време за избори. ГЕРБ обмислят вот на недоверие.

„Ние обмисляме внасянето на такъв вот, но пак казвам - неприемането на бюджета си е вот на недоверие“, каза Христо Гаджев от ГЕРБ.

ДПС няма да подкрепи бюджета на първо четене, но на второ – да, в частта за пенсиите и бизнеса. Вече обаче открито заговори за избори.

„Оставка, пак се завърта конституционната рулетката. Аз съм скептично настроен, че в този парламент може да има втори кабинет, така че - избори. Може би едно изречение за хаоса - хаос няма, когато има избори“, смята Йордан Цонев от ДПС.

„Няма да продължи дълго животът на този парламент и вървим към предсрочни избори наесен“, коментира Петър Петров от „Възраждане“.

От изявленията на партиите става ясно, че актуализацията на бюджета в момента е на кантар - половината депутати са за, половината против.

.