На прага на абитуриентските балове полицията оповести специални мерки за сигурността на абитуриентите.

Обичайно и тази година в заведенията няма да се допускат лица с оръжия, в нетрезво състояние или под влияние на наркотици. Управителите на заведенията са инструктирани как да действат в такива случаи.

Във връзка с пожарната безопасност са проверени над 630 обекта в страната, като при някои са установени нарушения и са съставени предписания за отстраняването им.

Мария Ботева от Пътната полиция обърна внимание, че абитуриентите не трябва да се показват демонстративно през прозорци и люкове, за да може така да се предотвратят  евентуални пътни произшествия.

Комисар Любомир Костадинов - Пътна полиция към СДВР, припомни, че Светият синод и Столична община категорично забраняват събирането на групи пред „Александър Невски”, но въпреки това от полицията няма да пречат на абитуриентите - стига да не оскверняват храма.

Заради европейските избори празненствата за някои от завършващите ще бъдат преместени извън училищата.

Месеци преди бала абитуриентите от 119 СУ в столицата разбират, че за последен път училищният звънец ще чуят в деня на изпращането си. Защото тази година датата на евровота съвпада с абитуриентския им бал. 

Въпреки очакващата я утре матура и подготовката  за кандидатстуденските изпити Петя се вълнува и от предстоящия бал. Но е разочарована, че традицията на училището тази година няма да се спази. 

Разочаровани са не само абитуриентите. „Определено с нежелание беше прието. Но се съобразяват с всички правила. Всички поканени гости се събират с много емоция и с приятелското ръкуване на всички досегашни техни учители Ето този тържествен момент ще бъде пропуснат”, коментира Диян Стаматов директор на 119 СУ.