Полицията с нова акция на пътя, която ще следи за използването на обезопасителни средства при превозването на деца в автомобили.

Акцията идва на фона на тревожни данни за детската смъртност при катастрофи. През летните месеци миналата година са установени шест смъртни случая на деца при пътнотранспортни произшествия, докато през лятото на 2021 г. те са били 18.

Пътните полицаи ще следят за поставянето на коланите на задните седалки. Едно от най-честите нарушения, които те установяват, е родител е да държи малкото си дете в себе си на предната седалка. В такива случаи водачът на автомобила подлежи на глоба – както финансова, така и отнемане на контролни точки.

“По-голямата част от децата, които стават жертви на пътнотранспортни произшествия, са във възрастовата група между 15 и 17 години. Най-често участват в движението по пътищата като пътници. Най-често в автомобилите на свои приятели, които губят живота си или биват ранявани, докато тези между 9 и 12 години са автомобилите на свои родители и близки“, обясни инсп. Мария Ботева от „Пътна полиция“.

По време на акцията ще бъде засилен и полицейският контрол около училищата в началото и края на учебния ден.