Полицията няма право да спира временно от движение автомобили заради неплатени глоби и да взема книжките на шофьорите. Това реши Конституционният съд.

Всички органи на реда, които през последната година са спирали от движение кола или отнемали временно книжка на шофьори заради неплатени глоби, по никакъв начин не са допринесли за безопасността по пътищата. Това е основният мотив на Конституционния съд, решението е взето единодушно и влиза в сила веднага и не може да бъде обжалвано.

Срещаме Огнян пред КАТ, докато оправя документите на колата си. Признава, че се случва да получава глоби на пътя.

„Аз си плащам глобите. Не могат да те спрат на улицата и да ти вземат книжката и да ти кажат, че нямаш право да караш, щото имаш глоба. Полицията влиза в ролята на орган, който да решава да бъдеш ли наказан или не“, казва Огнян Любенов.

Миналата година при омбудсмана са постъпили десетки жалби от граждани, принудени да платят глобите си на влизане и излизане от страната, за да продължат по пътя си.

„Подобна мярка нарушава много права. Това е правото на свободно придвижване в страната , нарушава правото на напускане на страната, правото на собственост се ограничава, а и правото на защита при връчване на подобни наказателни постановления“, заяви Диана Ковачева.

Новото решение на практика обезсмисля всички проверки по границите за неплатени глоби, които МВР извършва. Според конституционните съдии хората могат да напускат страната и с неплатени глоби, а органите на реда могат само да ги информират колко са им задълженията.

От Института за пътна безопасност определиха досегашния начин за събиране на глоби като репресия. 

„МВР не би следвало да има отношение към събирането на глобите. Събирането на глобите е в една друга институция, а решаването на проблема може да се случи само с много сериозна административна реформа в Закона за административните нарушения, който е чак от 69-та година“, коментира Богдан Милчев.

От пресцентъра на Министерството на вътрешните работи отказаха коментар.  

Важно уточнение - решението на Конституционния съд действа занапред. Затова шофьорите, чиито книжки са били отнети или номерата им свалени заради неплатени глоби, няма да ги получат обратно.