Синдикалната федерация на служителите в Министерството на вътрешните работи (СФСМВР) искат увеличение на заплатите в системата с поне 15%, считано от 1 юли 2017 г. В противен случай заплашват с протест.

В официална позиция на синдиката се посочва, че в последните седмици говоренето по темата „сигурност” е водещо в повечето медии.

„Изказванията, с които се запознахме не само не съдържаха конкретни цели, които българските политици биха желали да постигнат, но не бяха посочени дори проблемите в сферата на сигурността, чието решаване не търпи отлагане”, посочват от СФСМВР.

На Консултативния съвет по национална сигурност при президента, който се проведе във вторник, управляващите си стиснаха ръцете, че до 2024 г. бюджетът за отбрана трябва да достигне до 2% от БВП.

От синдикалната организация посочват, че въпреки това никой от управниците не си е направил труда да опровергае изказването на министъра на финансите Владислав Горанов, че бюджета на МВР трябва да се намали с 33 млн. лв.

„Бюджетът на министерството за 2018 г. не само не трябва да бъде намаляван, а да бъде увеличен сериозно. Крайно необходимо е да бъде актуализиран и бюджета на МВР за 2017 г.”, категорични са от СФСМВР.

Те посочват, че „реформата Горанов” ще донесе със себе си още по-голям дисбаланс в системата след „реформата Бъчварова”, която е в сила от 1 февруари, тази година.

„Подобни намерения са не само рискови, но и не показват държавническо поведение по отношение на обществения ред и сигурност и доказват, че целта на подобни мерки не е да се гарантира базовата потребност на гражданите и те да бъдат защитени в страна – членка, на която предстои председателство на Съвета на ЕС, а да се закърпят бюджетни дупки”, коментират синдикатите.

СДСМВР призовават и за прекратяване на всички експерименти със системата на МВР.

„СФСМВР искрено се надява представителите на управляващата коалиция да покажат национално отговорно поведение и да докажат, че сигурността на гражданите на България е реален приоритет, а не популизъм”, посочват в края на позицията си те.