Полицейска проверка и лекари без заплати в Националната болница по хематология. Медиците все още не са получили възнагражденията си за март, заради смяна на директора.

Рокадата идва след разкрития на министерството на здравеопазването за бракувани скъпи лекарства.

Лекар в националната хематология от 30 години, проф. Маргарита Генова описва ситуацията в болницата като безпрецедентна. Медиците още чакат заплатите си за март.

„Но ние и в момента нямаме яснота в какъв период това ще бъде направено. Предполагам, че за някои хора и няколко дни биха били пролем. Цялата ситуация създава напрежение и неясноти от екипа на болницата, която е национална“, казва проф. Генова.

Досегашният директор проф. Бранимир Спасов е освободен в началото на април.

„Аз съм освободен със заповед на министъра, а доколкото чувам се чака вписване на новия борд. По тази причина се стига до вакуум - нито аз мога да подписвам финансови документи, нито до потенциалния нов директор”, обясни проф. Бранимир Спасов.

От здравното министерство контрират, че до вписването на промените в търговския регистър, досегашният директор има всички правомощия, свързани с управлението на болницата.

„За проф. Спасов няма правна пречка да извърши необходимите действия за заплащане на възнагражденията на персонала, както и другите належащи действия, свързани с безпроблемното функциониране на лечебното заведение“, посочват от Министерството на здравеопазването. 

От министерството отбелязват още, че са изпратили сигнал до директора на националната полиция във връзка с проверка в болницата, която е показала, че през последните две години са бракувани голямо количество скъпи лекарства за пациенти с хематологични заболявания.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!