Георги Семерджиев е привлечен в качеството си на обвиняем от прокуратурата, задържан е за 72 часа и се намира в столичния арест. По информация на bTV служителката на МВР, която е помогнала на Семерджиев да се укрие след тежката катастрофа на бул. "Черни връх", при която загинаха две момичета, се казва Симона Радева.

Тя работи в I РПУ в София. Полицайката е давала информация на Семерджиев за местоположението на патрулите в столицата, както и му е осигурявала полицейски атрибути.

Симона Радева е отведена принудително в столичното следствие за разпит, а държавата обяви война на дрогираните зад волана.

Разследващите са установили, че Семерджиев се е обадил за помощ на служителка в столичното Първо РПУ. Тя му е помогнала да се снабди със стълба, за да се качи в апартамента, в който беше заловен.

„Тя има отношения с този Семерджиев, какви са точно, предстои да се уточни в хода на разследването. Там са открити такива предмети, които са атрибут на полицаите. Аз също имам едно съмнение, както и други мои колеги, че е упражнено необяснимо бездействие“, каза Рашков.

По-рано днес прокуратурата повдигна обвинение на Семерджиев. При ареста си шофьорът е отказал да даде кръвна проба за алкохол и наркотици, съобщиха за bTV от следствието. 

Не даде съгласие затова ще бъде след разрешение на съда, ще бъде тестван днес, заяви Ясен Тодоров, зам.-директор на НСлС.

От 2014 г. Семерджиев е без българска шофьорска книжка. На 11 юни пътната полиция го спира отново - оказва се, че е шофирал дрогиран.

„Само около 20 дни преди възникване на произшествието свидетелството на Семерджиев е отнето заради управление на МПС след  употреба на наркотични вещества“, заяви Радослав Начев, зам.-директор на КАТ.

Тогава полицията му взима документите от Швейцария. Днес от КАТ не казаха дали Семерджиев е бил задържан в районното.

„Нямам информация какво се е случило след този момент“, допълни Тенчо Тенев, началник "Пътна полиция"-СДВР.

По този случай е образувано досъдебно производство. Семерджиев е с 80 отнети точки.

„Водачът, който управлява този автомобил, е системен наркоман“, каза още Тенчо Тенев.

Братът на Семерджиев не знае, че е шофирал без книжка.

- Вие знаехте ли, че той кара без книжка, че употребява наркотици?

– Нищо не знам, съжалявам.

След тежката катастрофа МВР започва национална акция срещу шофиране под въздействие на наркотици, обяви премиерът в оставка.

Председателят на СОС в София настоява за допълнителна жива сила и удвояване на патрулите.

20 000 са санкционирани нарушители от камерите на столичното видеонаблюдение.

Не е ясно дали разпитът на полицайката Симона Радева продължава и в този момент или е приключил.