Софийската градска прокуратура е задържала за 72 часа арестувания снощи полицай от 9-то районно управление в София. Задържаният е Валентин Асенов Тренев. По информация на bTV той е заловен в момент на получаване на подкуп след разработка на отдел „Вътрешна сигурност“.

Според събраните доказателства оперативният работник е поискал подкуп от шест хиляди лева от бизнесмена Иван Фирков, за да потули инцидент на негов строителен обект.

Сагата започнала, когато строителен работник си счупил крака на обект на бизнесмена Фирков и подал жалба в 9-то районно. Полицаят се е свързал с бизнесмена и му предложил срещу 6 хиляди лева да работи по случая, така че да излезе, че няма инцидент.

От прокуратурата казаха, че полицаят е задържан в момента на получаване на подкуп, но не се знае колко точно е получил. Според разпитите досега той е казал, че иска 2000 лева за себе си, 2000 за началника си и още 2000 за изготвяне на графическа експертна справка.  

Прокуратурата изготвя обвинението на 43-годишния икономически полицай. Мярката за неотклонение ще се гледа утре. В рамките на деня се очаква държавното обвинение да даде изявление с повече подробности.