Полицейските протести за по-високи възнаграждения навлизат в нова фаза. Представители на най-големия cиндикат в МВР разпънаха протестна палатка пред Народното събрание.

Палатката ще остане пред входа на парламента до петък. Освен нея, служителите на МВР разположиха в пространството при Националната художествена галерия фотоизложба с фотографии, запечатали действията на полицията първа линия в борбата с COVID-19.

В остра позиция от най-големия полицейски синдикат се обявиха срещу готвеното 15-процентно увеличение на заплатите в сектора за сметка на надбавките за всички деца, защото не искат да се създава противопоставяне между различните слоеве на обществото.

В писмо от Националния полицейски синдикат до медиите обявяват, че работната заплата на служителите от полицията трябва да се увеличи с минимум 40%. Според синдикалистите "това е можело да се случи и сега, ако не е била отлагана толкова дълго време реформата в МВР". По техните думи ведомството се е превърнало в "министерство на всичко" с 50 000 служители, а за борбата с престъпността, опазването на обществения ред и държавните граници са необходими около 30 000 души. 

От организацията настояват председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова "да разясни чрез медиите за проблемите при формирането на бюджета  на МВР за 2021 г.,  защото явно твърденията за "златен дъжд“ не отговарят на истината“.

"Считаме, че за създаденото напрежение вина има и лично премиерът Борисов, който „на живо“ по медиите, раздавайки милиони в движение във всички посоки, създаде впечатление сред хората, че увеличаването на бюджета на МВР за работни заплати „с едни 350 милиона“ не е проблем", се казва в съобщението.

От синдиката им заплашват и с национален протест.