Полицаите излизат на протест в неделя. Това каза председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов.

Той поясни, че униформените не са се е разбрали днес с ръководството на вътрешното ведомство за исканото увеличение на заплатите – по-високо от предвидените 10% от догодина. Полицаите са недоволни, че не са включени в списъка на ведомствата, където заплатите ще бъдат вдигнати с 30%. 

Според синдика на МВР, полицаите също са на  първа линия в борбата с COIVID-19 и заслужават допълнително заплащане. 

„МВР затъва все повече в тая борба срещуCOVID-19! Да, линейки, да – ама и шофьори. Освен и шофьорите и по още един! Чухте го, знаете го! И не ви казвам нищо ново! Няма да ви кажа нищо ново, ако ви кажа тоя път и песимистичните си очаквания, че ситуацията с коронавируса няма да става по-лека през следващите месеци“, каза Валентин Попов във връзка с решението на здравния министър МВР да помагат в транспортирането на пациенти с коронавирус към болниците. 

Синдикатите казаха, че си тръгват разочаровани от срещата с министъра на вътрешните работи и приемат това решение като недооценяване и обида.

От МВР съобщиха, че предстоят срещи и с други синдикални организации в системата, а след приключването им ще бъде насрочено заседание на Съвета за социално партньорство за разискване на увеличението на възнагражденията на работещите в системата.

От Синдикалната федерация вече направиха няколко предупредителни протеста в страната.