Полицаите и надзирателите излизат на протест на 5 юли, демонстрациите съвпадат с празника на МВР. Причината е ниското заплащане на нощния труд.

В момента те получават допълнително възнаграждение от 0,25 лв. на час. Те настояват тази сума да бъде обвързана с минималната работна заплата и да се повиши на 2,80 лв. Месечно полицаите дават по 8 нощни дежруства, за които получават 24 лева допълнително. 

„Дадохме шанс повече от година и половина на държавните мъже в диалог да се вземе правилното решение. Тъй като такова решение не се взима, решихме с тези протестни дейности, които ще започнат от петък, за да дадем тласък на разговорите“, обяви зам.-председателят на синдиката на МВР Илия Кузманов.

Синдикатите припомнят, че тази сума не е била променяна от 2007 г. 

Вътрешният министър Младен Маринов обяви, че увеличението на заплащането на нощния труд е въпрос на възможности и на бюджет. Той разграничи двете теми – нощен и извънреден труд. 

„По отношение на извънредния труд сме правили срещи и работни групи, и задачата ми е да направим такава организация, че да намалим до минимум полагането му. Същевременно, без извънреден труд не може, особено при кризисни ситуации”, уточни министър Младен Маринов. 

Той припомни, че служителите на МВР са на ненормиран работен ден и могат винаги да бъдат призовани за да изпълнят обществения си дълг.

„По отношение на нощния труд, смятам, че заплащането е малко, но е въпрос на възможности и на бюджет. При наличие на средства, това може да бъде коригирано, евентуално след преговори за бюджета другата година”, заяви Младенов и припомни, че през последните две години заплатите в МВР са вдигнати с повече от 30%. 

Недовлоство днес изразиха и от Синдиката на служителите на затворите в България. От там посочиха, че в момента един надзирател пази  100 лица лишени от свобода през нощта, защото служителите са общо 30.