Рядка операция по спасяването на живота на малко бебе се проведе в понеделник. В името на тримесечно бебе сили обединиха три министерства, военни и лекари.

С рядко заболяване

Детето се ражда в "Майчин дом" в София. Страда от вроден хиповентилационен синдром – дихателни затруднения, в резултат на които по време на сън детето напълно спира да диша.

Комисия препоръчва насочване към френската болница "Робер Дебре" и консултации в техния специализиран Институт за контрол на дишането.

Полет към живота

В понеделник преди обед, на борда на военния самолет "Спартан" са тримесечното бебе, майка му, медицински персонал и военнослужещи от XVI авиационна група. Полетът е 4 ч. и преминава без проблеми.

Снимка: btvnovinite.bg

„За бебенцето трябва да се поддържат добра температура, трябва да се подава кислород през целия полет”, напомня бордния инженер майор Мирослав Пипев.

„С бебе, с възрастни пациенти или органи за трансплантация, обикновено времето е фактор – и като метеорологична обстановка и като време”, категоричен е подполковник Пламен Дончев, зам.-командир по летателната подготовка на XVI авиационна транспортна група.

Опит и нови уроци

Въпреки 30-е години стаж и перфектния синхрон между колегите, екипът преглежда отново учебниците преди полета. Това е формулата за успеха на подобна операция, казват лекарите, грижили се за малкия герой във въздуха.

Снимка: btvnovinite.bg

Д-р Анета Попиванова и акушерката Камелия Спасова от Интензивното отделение на Клиника по неонатология са неотлъчно до бебето по време на полета.

Детето остава за лечение в Париж поне месец. В 21:21 ч. същия ден самолетът каца обратно на Летище София, след извършена успешно авиомедицинска евакуация на детето.