Памет към националния герой Васил Левски! България чества днес 184-та годишнина от рождението на Апостола. Център на тържествата бе родният му град Карлово.

Стотици вървяха в традиционния поход "По стъпките на Апостола" в знак на признателност към неговото дело за Освобождението ни от Османско владичество.

В националния музей „Васил Левски” в Карлово ще се състои награждаването на победителите в националните конкурси, посветени на Апостола. През целия ден там се отбиваха хора, за да си припомнят живота и делата на Апостола. В знак на признателност десетки граждани отрупаха и паметника на Васил Левски в центъра на града с цветя.

Честванията по повод рождението на Апостола започнаха от храма "Св. Николай", военни почести и цветя на гроба на Гина Кунчева-майката на Левски. Десетки сведоха глави пред паметта на Дякона. 240 доброволци от една до 75 години и тази година извървяха в поход  "стъпките на Апостола".

А заветите, животът и съдбата на Дякона разказва националният музей "Васил Левски". Възстановена е и родната му къща.

"Когато е революционер, едва ли той е рискувал да посещава родния си дом, а мястото за срещи с майка му и с Карловския комитет е на други места в града“, разказа Дора Чаушева, директор на Национален музей" Васил Левски"-Карлово.

По-рано днес президентът Румен Радев поднесе цветя на паметната плоча на Левски в църква в Айтос.

"Изключително важно е точно в днешния ден всички политици, всички партии да се замислят за заветите на Апостола, какво ни обединява като народ, къде искаме да стигнем и как трябва да работим?", заяви държавният глава.

Той ще присъства и на тържествената заря в Карлово тази вечер.