БДЖ ще осигури движението на нов влак от София за Бургас и от Бургас за София през летния сезон, който ще пътува с композиция от изцяло новодоставени вагони.

Модернизираните вагони бяха представени от служебния министър на транспорта Георги Гвоздейков.

„С важните стъпки, които направихме в средата на миналата година, показахме, е България няма да пренебрегне този вид транспорт. Има много работа, която трябва да свършим. Важното е, че имаме мотивацията и визията България да притежава в близко време модерен железопътен транспорт“, каза Гвоздейков.

Първият влак ще потегли на 22 юни и ще се движи всеки ден до края на летния сезон. Композицията ще бъде съставена от четири климатизирани вагона от салонен тип и един вагон за превоз на лица с намалена подвижност, който ще пътува постоянно като част от състава на влака.

Влакът, тръгващ от Централна гара, ще минава по Подбалканската железопътна линия и ще спира на седем гари по своя маршрут - Подуяне пътническа, Казичене, Карлово, Казанлък, Сливен, Зимница и Карнобат.

„Надявам се да осигурим комфортно пътуване на пътниците. Вагоните имат не система за охлаждане, а климатични системи. Имат контакти за зареждане на мобилни устройства“, каза още служебният министър.

„Какъвто и модерен влак да докараме в България, железопътната инфраструктура трябва да бъде модернизирана. Надявам се до 2027 година, когато са крайните срокове за усвояване на сериозните проекти, България да има възможност за висока максимална скорост от 160 км/ч“, допълни Георги Гвоздейков.

Новият влак ще изминава разстоянието между столицата и морския град за 5 часа и 55 минути, като на практика ще бъде най-бързо движещият се влак по този маршрут според настоящите възможности за преминаване по трасето.