Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков е готов да бъде изслушан в Народното събрание за поисканото освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Според него възможностите за смяна на Гешев са малки, въпреки че има данни за престъпление. По думите му основната причина за това е съставът на Висшия съдебен съвет.

„Съдебната власт стана причина външен субект, външен орган да направи предложение за търсене на някаква отговорност на главния прокурор. Желаейки да се хареса на работодателя Борисов, Гешев направи много груби грешки, включително такива, които граничат с престъпления и вие това добре го знаете“, добави служебният силов министър.

Няма значение как се казва главният прокурор, допълни Рашков. По-важна за неговите действия е реформата на ВСС, смята още той.

„Когато се види, че ВСС не упражнява своите правомощия по Конституция и по закон, трябва да се предприемат съответни действия. Какви са – няма да решавам аз, тъй като не е в моята компетенция. Това трябва да решат българските политици“, обясни Рашков.

А политиците ни се разделиха в мненията си за отстраняването на Гешев.

„Не се интересувам нито от Лозан Панов, нито от Иван Гешев. Това са си независими институции – каквото искат да ги правят, аз гледам какво се случва с нашата партия. Ако по същия начин навлезат и в съдебната система, е, тогава ще почват да се оплакват съдиите“, коментира Бойко Борисов.

Николай Хаджигенов обясни, че изслушването на двамата министри в НС е необходимо, защото това е най-висшата трибуна:

„Няма лесен начин да смениш главен прокурор, който е част от мафията. Трудният начин е само един – Народно събрание, правителство, промени в Закона за съдебната власт, промени във ВСС, нови правила“.

Коментар дойде и от страна на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов: „Рано или късно ще успее. Дали ще успее в този състав на ВСС, или това ще бъде окончателният аргумент за това, че тези хора трябва да бъдат освободени предсрочно и следващият ВСС ще бъде избран с чувството за малко по-голяма отговорност към общественото мнение, но ще успее“. 

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева не беше открита за коментар. А в „Туитър“ главният прокурор Иван Гешев отбеляза годишнината от рождението на Васил Левски.