Президентът Румен Радев и редица политици коментираха поисканото от служебния министър на правосъдието предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

Самият вносител на искането – Янаки Стоилов допусна, че шансовете обвинител №1 да бъде отстранен не са големи. И това зависи от Висшия съдебен съвет.

Снимка: btvnovinite.bg

Какво следва:

  • ВСС се събира на 22 юли;
  • за отстраняването на Гешев са необходими 17 гласа на кадровиците;
  • с право на глас са 25.

Големият въпрос е ще има ли кворум заради отпуските. Следващото заседание, заради лятната ваканция на висшите магистрати, ще е чак през септември.

Снимка: btvnovinite.bg

В момента Съветът не е в пълен състав, но въпреки това трябват 17 гласа, за да се произнесат за освобождаването на главния прокурор. Толкова трябват и за освобождаване на председателите на Върховните съдилища.

Коментарът на държавния глава

Президентът Румен Радев определи искането на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов като закономерен резултат на всичко случило се до момента.

„Моята оценка за действията на главния прокурор съм я дал още миналата година. Очаквано – неговата оставка ще бъде в полза на гражданското общество и на страната ни. Агресивно клеветеше неудобните за властта. Това делегитимира и нея самата в лицето на главния прокурор“, посочи Радев.

Мнението на правосъдния министър 

Министърът на правосъдието каза, че шансовете този състав на Висшия съдебен съвет да освободи главния прокурор не са големи:

Снимка: btvnovinite.bg

„Това поставя на голямо изпитание членовете на Съвета – да покажат дали те са самостоятелни, дали са еманципирани от позицията на едни или други личности, които имат своята роля във ВСС, и които в много случаи определят и решенията на Съвета“.

Позицията на прокуратурата 

От прокуратурата коментираха, че атаката срещу обвинител номер едно е политическа.

„Несериозно и обидно е за правото и за държавността, представители на служебното правителство да искат задействане на процедура за освобождаване на главния прокурор по прессъобщения на самата прокуратура, включително такива, отнасящи се до укриващия се в Дубай – Васил Божков“, посочи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Снимка: btvnovinite.bg

Цялата информация с искането за освобождаването на главния прокурор беше оповестена още вчера на сайта на Съвета, по искане на самия Гешев. 

На 22 юли кадровиците може да преценят, че искането на министър Стоилов е недопустимо и това да е финалната точка. На ход е ВСС.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!