Прекратяване на делото за тежката катастрофа през 2019 г. и връщането му в досъдебна фаза, но с различни мотиви, поискаха съдебните защитници на Лютви Местан и Юсеин Ахмед, баща на загиналото бебе на шест месеца, предава БТА.

Искането бе направено по време на днешното разпоредително заседание, с което делото тръгва отначало, след пенсионирането на досегашния съдия. Катастрофата край момчилградското село Загорско се случи през април 2019 г. Тогава при сблъсък на два автомобила, управлявани от двамата обвиняеми, загина пеленаче, по-голямото му братче също получи наранявания.

Като мотив да поиска прекратяване защитникът на Лютви Местан адв. Нацко Дойчев посочи допуснати груби и съществени процесуални нарушения в досъдебното производство, за което жалба е била подадена от Местан в Софийската градска прокуратура. По нея има образувано досъдебно производство.

Мотивът на защитника на вторият обвиняем Юсеин Ахмед да поиска прекратяване на делото бе различен, а именно Ахмед да бъде част от делото в две качества – като обвиняем и като пострадал, предвид получените травми вследствие на инцидента и като баща на загиналото бебе.