48 криминални престъпления са разкрити от психолозите на МВР само през миналата година. Почти винаги, когато експерти по криминална психология се явяват в съда като свидетели и вещи лица, техните анализи съвпадат с осъдителните присъди, обобщиха криминалните психолози от МВР на международна сбирка за „Профилиране на престъпници", работа с детектор на лъжата и преговори с похитители.

За групата, отвлякла 10-годишната Лара Банева, психолозите от МВР бяха лаконични. Отношението към Лара е било по-скоро грижовно, което е основна разлика в подхода на нейните похитители и тези от предишните известни отвличания, коментират специалистите от МВР.

„Може да не е свързано с планирането, а с техни личностни особености. Има зли хора, има и добри хора. Ако ти се падне добър, ще се държи добре,” заяви директорът на Института по психология Неделчо Стойчев. Според неговото лично мнение отвличането на Лара няма нищо общо с групата на „Наглите”.

Психолозите на МВР не коментираха дали и до колко са напътствали майката на Лара по време на преговорите с похитителите.

Експертите на МВР бяха категорични, че скандалите около подслушването пречат на работата им. „По отношение на тези автомобили - нали са за такива случаи като на Лара Банева. Сега вече всички знаят колко са и какви са. Кому беше нужно това,” попита Неделчо Стойчев.

„Ние не постигаме празни самопризнания. Нашите методи са меки и човешки, но записвайки разговорите със СРС става ясно после, че по време на разговора извършителят е признал неща, които би могъл да знае само той,” обясни зам.-директорът на Института по психология на МВР Росен Йорданов.

Криминалните психолози искат промени в закона за МВР, които да им дават по-големи възможности за работа вътре в системата за борба с корупцията.