Сметката след празниците - тази година за четири дни по Великден сме похарчили с над 17 милиона лева повече отколкото през изминалата година. Това сочат данните на приходната агенция.

Първоначалните отчети на НАП сочат, че този Великден сме направили харчове за над 148 милиона 312 хиляди лева.

За сравнение за четирите празнични дни миналата година сумата е 130 847 249 лева.

Разходите за трапезата ни са с 23 на сто повече, отколкото през 2021 г. Причината - по-високите цени на енергийните ресурси, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

По-скъпо е било и пътуването ни с цел туризъм за празника. Около 350 хиляди българи са пътували у нас и в чужбина за Великден, сочат данните на Института за анализи и оценки в туризма. Пакетите са поскъпнали средно с между 11 и 17 процента. 

Семейството на Милен и Гергана е останало за Великден в София и е похарчило 400 лева за празничните дни. Най-големият разход се е оказало агнешкото месо:

„Агнешкото тази година стигна до 30 лева, миналата година не е било 30 лева“, заяви Милен Трифонов.

За значителното поскъпване на храните има причина:

„Всичко е нагоре, ключовият момент е енергийната криза, ако видим стабилен пазар на енергийните ресурси, много бързо ще видим стабилен пазар на храни“, отбеляза Владимир Иванов от ДКСБТ.

Всички, които са пътували и са зареждали автомобилите си с гориво, също са платили повече от миналата година за същите километри. Средните цени на литър бензин този Великден са по-високи с 85 стотинки спрямо миналия, а дизелът е по-скъп с малко над лев за литър. По-скъпият празник обаче се е отразил различно:

„При по-богатите домакинства говорим за повишаване на реалните разходи за същите стоки като миналата година, но при по-бедните домакинства няма как тези, които живеят от заплата до заплата, да си позволят едно повишение на цените и запазване съответно на същите обеми стоки. По-скоро говорим за свиване на стоките или преминаване към по-ниско качество“, заяви Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Семейството на Милен и Гергана не е рязало от разходи за празника, но вероятно ще ограничи някои неща след него.

Нормално е при много високата инфлация тази година и направените харчове за празника да са по-големи, посочват още икономистите.