Депутати от Парламентарната комисия за насилието по време на миналогодишните протести поискаха отстраняването на началника на Националната служба за охрана Емил Тонев.

Причината – именно камери на НСО заснеха кадрите с насилие под колоните на Министерския съвет. 

Те обаче станаха публично достояние едва преди месец. Според председателя на Парламентарната комисия Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ шефът на НСО умишлено е укривал тези кадри. 

Народните представители поискаха и отстраняването прокурор Вероника Трифонова, която е работила по част от случаите за насилие над протестиращи. Мотивът – прекратила е преписка. В момента тя е делегиран обвинител към Европейската прокуратура. 

„Народното събрание ще направи препоръка да бъдат разследвани и отстранени шефът на НСО и дежурният офицер, наблюдавал кадрите. Ще бъдат сезирани ВСС и Европейската прокуратура по отношение на Вероника Трифонова“, обясни Хаджигенов. 

„Дали имаме или нямаме доверие на прокуратурата – това е органът, който трябва да извърши проверка дали има данни за извършени престъпления“, посочи Атанас Атанасов от „Демократична България“. 

По време на заседанието беше обсъдено и подслушването на над 1000 души, участвали в антиправителствените демонстрации от лятото на 2020 г. 

„Установено е, че се е злоупотребявало сериозно със СРС-тата. Около 1000 са били насочени спрямо протестиращи. Което прави около 1/7 от исканите и получаваните разрешения  за СРС в страната за една година. Установихме крайна неефективност на службите. Занимават се с много други неща, но не и с обезпечаване на сигурността на българските граждани“, уточни Николай Радулов от „Има такъв народ“. 

Заради краткия живот на 46-ото Народно събрание президентът издаде указ, че ще го разпусне този четвъртък, комисията няма да има време да впише доклада си и да направи препоръки за законодателни промени, които да гарантират контрола над СРС-тата.