Комисията за полицейско насилие поиска отстраняване на началника на Националната служба за охрана Емил Тонев и разследване на прокурор Вероника Трифонова. 

Причината са техните действия по записите с полицейско насилие от протестите миналата година.

Кадрите с полицейското насилие, заснети от камерите на НСО при колоните на Министерския съвет миналото лято, станаха публично достояние едва година по-късно. Според комисията това е повод сега действащият началник на НСО Емил Тонев да бъде уволнен заради унищожаване на кадри от протестите.

"Писмено пред два състава на съда той казва, че НСО не разполага и не е разполагало с тези записи", каза Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

От НСО отказаха коментар. А в комисията възникна спор за тона на доклада - дали в него да има директен призив за отстраняване или препоръка.

"Не сме ние органът дали назначаваме, дали да уволняваме някого", каза Атанас Атанасов от ДБ.

"Аз също изразих мнение против думичката "отстраняване". Тук така ще има смесване на отделните власти", обясни Иван Иванов от БСП.

Комисията иска и разследване и на прокурор Вероника Трифонова, която сега е делегиран прокурор в офиса на Лаура Кьовеши, заради отказа ѝ да образува досъдебно производство по два сигнала за полицейско насилие.

"От събраните материали става дума, че тя е разполагала с всички необходими доказателства за изготвяне на обвинителни актове. Вместо това тя е прекратила разследванията поради липса на доказателства", добави Хаджигенов.

Трифонова отказа коментар. Пред bTV тя припомни предишната си позиция по казуса, че на кадрите, които е гледала, не е видяла данни за насилие, а двамата пострадали са отказали писмено да дадат показания.