Служебният премиер Димитър Главчев разпореди незабавна проверка защо е била асфалтирана отсечката от пътя Варна - Добрич, където преди дни стана тежката катастрофа с кола на НСО. Причината - частично преасфалтиране на пътното платно на мястото на катастрофата.

Както е известно, в колата пътуваше и бившият премиер Кирил Петков. Служебният регионален министър пък започна дисциплинарно производство срещу шефове на Областното пътно управление.

"В неделя сутринта започнаха. Не знам защо е направено. Нямам представа. Мислех, че ще правят доста по-голям участък, обаче като дойдох днес на работа, нямаше никой. Явно ще правят само този малкия участък", твърди Николай, работник на автомивка в близост до преасфалтираната отсечка.

"Вчера като минавах сутринта видях машините, паркирани за асфалтиране. И се зачудих, защо ще асфалтират, защото нямаше компрометирани участъци, нямаше дупки. И защо точно сега се налага асфалтирането? Може би затова се прави, заради спирачния път, че го няма", предполага Кирил Илиев.  

От пресслужбата на служебния кабинет разпространиха официално съобщение:

„Премиерът Димитър Главчев поиска от министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова да извърши незабавна проверка във връзка с информацията за асфалтирана част от път в района на Аксаково, където преди дни имаше тежка катастрофа с автомобил на НСО.“

Регионалният министър пък незабавно разпореди да се образува дисциплинарно производство срещу директора на Областно пътно управление във Варна инж. Явор Пасев и началника на отдел "Инвестиционно-ремонтни дейности" в ОПУ – Варна Севдалина Казълова.

Служителите от ОПУ-Варна със своите действия или бездействия са допуснали асфалтирането на част от отсечка на пътя Варна-Добрич, при изхода на община Аксаково, където преди дни имаше тежък пътен инцидент, който завърши със загуба на човешки живот.

Министър Коритарова изпрати и сигнал до прокуратурата, които да разследват фирмите, които извършват ремонта.

Във връзка със случая служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че задачата на МВР е за обезпечи и да запази местопроизшествието.

"Така и направихме в онзи ден, когато се случи катастрофата. Късно вечерта, когато приключиха процесуално следствените действия, ние имахме ангажимента да отстраним двата автомобила, както и направихме, и да съдействаме за почистването на пътя“, каза още министър Стоянов.

„Оттам нататък кой, кога и по каква причина какви ремонти е правил, мисля че трябва да обърнете въпроса към Агенция Пътна инфраструктура, както и към фирмите, които са извършили ремонта", допълни той.

Малко по-рано министър Стоянов награди с грамота и плакет преподаватели и изявени културни дейци за приноса им към темата за сигурността по повод предстоящия празник 24 май - Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.