Рестарт на ваксинирането с "АстраЗенека“ и отново опашки. Най-сериозните обаче не бяха пред пунктовете за имунизация, а пред столичната здравна инспекция - от лекари, чакащи за ваксини.

Междувременно заразата у нас расте - за първи път от началото на пандемията броят на хоспитализираните надхвърля 8000, а до влизането в сила на противоепидемичните мерки: затваряне на заведения, театри, училища и молове, остават повече от 2 денонощия.

В болница „Св. Иван Рилски“ пунктът работи и в 19 ч., и всеки, които се е записал за ваксина - може да си я постави. Хора обаче няма, а пунктът разполага с ваксини.

Не всички записани са отишли, за да се имунизират - около 30 души са проявили желание да си сложат доза на „АстраЗенека“.

Подобна е ситуацията в най-големите имунизационни пунктове в София. Най-много са ваксинираните в Окръжна болница - над 60 души, а най-малко - 10, във ВМА.

Най-сериозните опашки имаше от лекари, които чакат за ваксини.

„При толкова милиони дето са ваксинирани, това че има 30 души с оплаквания, може и починал , каква е гаранцията, че е от „Астра Зенека“. Просто с тая ваксина  ми се дава поле за изява, да мога да отида в чужбина, защото обичам да се разхождам чужбина. Като направят тези паспорти ще остана вързан, никъде няма да мога да отида“, коментира Мирослав Янчев, първият ваксиниран днес в пункта на Александровска болница.

В първия ден от рестарта на имунизацията - интересът беше плах.

"Хора от електронния регистър, които трябваше да дойдат, ги няма, но идват други от предишни дни. Смятам, че в някакъв момент ще натежи експертизата и здравният разум", каза д-р Силвия Чолакова.

Преди ваксинацията с "АстраЗенека" да бъде сложена на пауза, Десислава Иванова е била склонна да се я постави, но сега е категорична, че не иска. Отказва се и 84-годишният й баща.

Междувременно, с рестарта на имунизацията пред столичната здравна инспекция се изви опашка от лични лекари. Всеки получи по 30 дози за пациентите си.

"При мен за ваксини са 400-500 човека, повечето искат „Пфайзер“ или „Модерна“, а аз получавам само АстраЗенека", обясни общопрактикуващият лекар д-р Иван Димитров.

Според проучване на джипитата у нас: 66 процента от пациентите им са за иРНК ваксина. Досега обаче почти 98 процента от анкетираните лични лекари са поставяли само векторната ваксина на „АстраЗенека“.

"Засега дозите на „Модерна“ и „Пфайзер“ отиват за покриване на имунизациите на хората от 1 и 2 фаза и за изборната администрация“, съобщи д-р Данчо Пенчев, директор на СРЗИ.

Очакванията са, че през април РНК-ваксини вече ще достигат и до личните лекари.

Влошаването на епидемичната ситуация у нас продължава.

Картата, изготвена от наш екип на база на данните от Единния информационен портал, показва, че навсякъде заболеваемостта е висока.

Най-критично е положението в Бургас, където заразените са все по-близо до 900 на 100 хиляди. В червено е и Търговище - областта с най-малко случаи.