Открити кабели, висящи лампи, счупени решетки и стълби посрещат минувачите в много от софийските подлези. Последната тежка травма, причинена от лошите условия, е в ремонтирания преди три години подлез на площад „Ручей”.

„Състоянието на подлеза е като в Кербала,” казва Иван, който често минава оттук: „Ако има там подлези, може би ще са в по-добро състояние.”

Чести минувачи като него споделят, че се притесняват, когато вървят по видимо опасното трасе.

Преди няколко дни кракът на жена пропада в решетката на стълбището. След случката дупката в решетката е покрита... с кофа за боклук. От Столичната община нарекоха това „обезопасяване с подходящи материали”.

Снимка: bTV

„Имаше жена седнала на стълбите, пред нея имаше едно известно количество кръв”, коментира Божана Янчева, която е свидетел на случката. „Очевидно когато е пристъпвала, решетката е била счупена или се е счупила”, добавя тя.

По думите на хората от района това съвсем не е първият такъв инцидент. 

„Преди около 10 дни, слизайки по стълбите, се спънах в решетката и паднах по очи”, споделя друга пострадала.

 „Само, че аз се отървах с ожулено коляно и скъсана пола. Препънах се в самата решетка, от нея стърчат страхотни железа”, допълва жената.

Снимка: bTV

 

Иновативният начин за обезопасяване – с кофа за боклук, не е прецедент. Отсрещната страна на стълбището също има дупка в решетката.От Столичната община отново са преместили близкото кошче върху нея, но този път са го оградили и с предупредителна лента.

Според общината всички подлези на бул. „България” са ремонтирани.

Проверяваме най-близкия подлез в съседство до фаталния на площад „Ручей” – този на кръстовището на бул. „България” и бул. „Гешов”. Не получихме ясен отговор от общината дали той е ремонтиран или не. Сигурно е обаче, че проверки по него се правят всяка седмица.

Снимка: bTV

„Преглеждат се ежедневно всички подлези от районната администрация. Когато има проблеми, те веднага се отстраняват”, коментира Васил Начевски от дирекция „Транспортна инфрастуктура” в Столичната община.

Въпреки твърдението, че проблемите в подлеза се отстраняват моментално, в него ситуацията съвсем не изглежда безпроблемна.

На много места облицовката на тавана липсва, по стените се преплитат открити проводници, а  голяма част от лампите се крепят само на кабели. 

Снимка: bTV

Друг пропуск на общината е изоставено помещение от подлеза, без врата, което се е превърнало в сметище. Според Начевски проблемът ще се реши, когато подлезът се ремонтира изцяло.

Снимка: bTV

Той признава, че висящите предмети от тавана не са безопасни за преминаването на гражданите, но постоянно се вземали мерки за подобряване на съоръжението.

В много от тези подлези липсва и охрана.

От Столичната община признават, че надписът „24-часово видеонаблюдение” не означава, че има такова. Обещават, че ще направят повторни проверки и се надяват да сведат броя на инцидентите до минимум.

Вижте и видеото: