След минути започва традиционният абитуриентски бал за младежи в неравностойно положение. „Подкрепи една мечта“ е под патронажа на президента и се провежда в резиденция Бояна.

Близо стоте абитуриенти от випуск 2023 идват от социални институции или училища за деца с нарушено зрение или слух. За тях организаторите са предвидили бални рокля, костюми, музика на живо, фотографи, както и гримьори и фризьори.

Последните пет години Гергана живее в преходно жилище за деца, които са лишени от родителски грижи. Обича да готви, да чете и да е сред природата, но от всичко най-много обича да се смее.

„Пожелавам на всички млади хора да са борбени и да не се отказват от мечтите си, да вярват в себе си, че могат да постигнат всичко“, казва абитуриентката Гергана Лилкова от Враца.

Гергана мечтае да завърши „Социална педагогика“, за да помага на други в нейното положение. „Знам какво съм преживяла и през колко много неща съм минала. Искам да се занимавам с деца като мен, с деца без семейства. Семейството винаги ми е липсвало, грижите. Искам да дам това, което на мен ми е липсвало. Мечтая за много неща и се боря за тях всеки ден“, казва още момичето.

Хора от цялата страна участват благотворително в организацията на бала. Всеки със своя кауза.

„Мотивацията ми е свързана с пламъчето в очите на младежите, които са полетели в мечтите си или тези, които не могат да се видят физически, но чуват комплиментите „колко си красив/а“, казва Вяра Михайлова от благотворителна инициатива „Красавицата и Вяра“.

„Вече четвърта година успяваме да направим тези красиви деца още по-красиви. Нашата мисия е да направим хората по-щастливи“, Цветан Георгиев, който е коафьор в Пловдив.

За по-спокоен старт в живота, всички зрелостници ще бъдат консултирани за бъдещата си професионална реализация или продължаващо образование.

Организациите, фирмите и гражданите, които имат желание да дарят средства за инициативата „Подкрепи една мечта”, могат да го направят по банковата сметка на Администрацията на президента.

Банковата сметка на Администрацията на президента е:

IBAN: BG 45 BNBG 9661 3000 1909 01

BIC: BNBGBGSD

Банка: БНБ