Остава по-малко от месец до парламентарния вот на 11 юли. Развръзката по преговорите с фирмата „"Смартматик", за доставка на още 1500 машини се чака до дни. Все още обаче има неясноти около договора, който трябва да се подпише между „Сиела-Норма" и ЦИК, за поддръжката на устройствата. 

Според изпълнителния директор на „Сиела" Веселин Тодоров, договорът е тежък и има 10% неустойки, колкото и малки нарушения да бъдат допуснати. От ЦИК пък реагираха, че договорът е с параметрите, подписани и за изборите през април.

Снимка: БГНЕС

„Ако някой от нашите 24 200 техници закъснее - това означава, че може да платим 430 хил. лв. неустойка, което за нас е некоректно", допълни Тодоров.

„Ако „Сиела-Норма" не желае да подпише договора и иска да е почтена, спрямо досегашната си работа с ЦИК, би следвало в максимално кратък срок да уведоми за това Комисията, а не да я притиска до стената като нито го подписва, нито се отказва от него", отговори говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Подадени са близо 72 хил. заявления за гласуване в чужбина, обясни още Цветозар Томов и допълни, че това са около 15 хил. по-малко от изборите на 4 април. 

„От което обаче не следва, че интересът на българските общности извън страната е по-слаб. Съществува една доста голяма разлика между ситуацията преди изборите през април и сегашната ситуация, и тя е в това, че този път бяха открити над 500 секции на базата на гласували 100 или повече избиратели в различни места в света. Това, както личи и по броя на подадените заявления, се отразява демотивиращо на хората в тези места, където така и така има секция да подават заявления", каза Томов.

Той обясни, че все още не е ясен броят на секциите, които ще бъдат разкрити в чужбина, но те със сигурност ще бъдат между 750 и 800. 

Най-много, традиционно, секции ще бъдат открити във Великобритания, Германия и Турция. Окончателното решение и яснота за броя на секциите в чужбина ще бъде взето до една седмица, каза говорителят на ЦИК.