Митнически служители задържаха над 5,2 кг злато на кюлчета и 20 хил. евро при проверка на ГКПП „Калотина“. Районна прокуратура – Сливница води разследване по образувано досъдебно производство. 

Престъплението е установено около 3 ч. на 9 февруари на трасе „Входящи леки автомобили и автобуси“. Водачът на превозното средство с румънска регистрация пътувал сам от Австрия за Румъния.

При последвала щателната митническа проверка под стелките и кората на пода пред предната дясна седалка митническите служители са открили три кутии и портмоне.

 

Снимка: Агенция Митници
При отварянето на една от тях инспекторите са открили кюлчета от жълт метал. Водачът на автомобила обяснил, че това са златни кюлчета, а в портмонето има 20 хил. евро.

Митническите служители са установили общо 134 кюлчета с различни грамажи – 1, 5, 250, 500 г, 1000 грама. Общото им тегло възлиза на над 5,2 кг. Назначени са експертизи. 

Роденият в Турция немски гражданин не изпълнил задължението си за деклариране на парични средства и благородни метали, пренасяни през границата на страната, която е външна граница на Европейския съюз. Чужденецът е привлечен като обвиняем. 

Престъплението се наказва с лишаване от свобода до пет години или с глоба в размер на една пета от стойността на недекларираните ценности.