Инфлацията удари и фармацията. Почти 1000 лекарства са поскъпнали за една година, става ясно от справка на Съвета по цени и реимбурсиране, с която bTV разполага. Повечето - 905 на брой - се продават без рецепта.

През последната година поскъпналите лекарства са 5 пъти повече, отколкото през 2021 г. По-малко са поскъпналите медикаменти, продавани с рецепта - 94. През 2022 г. те също са повече, в сравнение с предходната година.

И лекарствата поскъпват, отчита Валентина Михайлова. Сред медикаментите със скок в цената са и тези, които тя редовно пие – за настинка, главоболие, витамини, хранителни добавки.

Фармацевти припомнят, че цените на лекарствата се регулират по специален механизъм, за да няма резки скокове.

„Ние сме задължени да продаваме лекарствата в рамките на тези пределни цени. Но може би малко се приближаваме към прага. Медикаментите, които са безрецептурни - там се усеща някакво поскъпване“, обясни Мая Попова.

Освен масовите лекарства без рецепта, увеличение има и в цените на успокоителни, кортикостероиди, антибиотици, противозачатъчни, болкоуспокояващи, показва наша проверка. При болшинството от лекарствата поскъпването не е голямо, но при други то надхвърля 10 лева.

Крайните цени се влияят и от отстъпките, които инфлацията изяжда.

„Ако взимаш на по-малка отстъпка, и ти съответно даваш по-малка отстъпка на клиента“, допълни фармацевтът Мая Попова.

Проблемът се отразява и на доставите.

„Това, което виждаме като недостиг в ЕС, до голяма степен се дължи на свръхрегулацията на цените като лекарствата и държави като България, която поддържа най-ниски цени в Европейския съюз, страда най-много от подобен феномен“, заяви Деян Денев.

Промяна в начина, по който цените се регулират, би помогнала, казва експертът, но тя не трябва да е за сметка на пациентите. И препоръчва по-ниско ДДС за лекарствата, каквато е практиката в повечето европейски държави.