Над 2,4 млн. българи обмислят туристическо пътуване или почивка у нас тази зима, според проучване на „Галъп Интернешънъл”.

Снимка: btvnovinite.bg


Планиращите пътуване тази зима са преценили, че ще са им нужни около 1000 лв. Който ще пътува у нас по Коледа и Нова година, е заделил за това средно 5 дни. Пътуването в чужбина за празниците се очаква пък да бъде средно 9 дни.

Снимка: btvnovinite.bg


57% от запитаните смятат, че условията у нас се подобрява, 26% не споделят това твърдение, а 17% нямат мнение.

На фона на тази статистика започна ски сезона в Пампорово. Организаторите обясниха, че са избрали откриването да е днес в петък 13-и, защото през уикенда се очаква  времето в Родопите да е нестабилно. Феновете на ски спорта бяха изнедани с безплатен лифт.

В Пампорово отчитат ръст от близо 15% при ранните записвания тази година, като отново водещ дял имат родните туристи. Освен ски, в Пампорово залагат и на културни събития.

„От 11 януари всяка събота в Конгресния блок ще има театър, представление или концерт и се надяваме да направим една чудесна симбиоза между ски, спа, бизнес и култура”, каза Мариян Беляков, изпълнителен директор на Пампорово АД.

Откриването на сезона уважи и най-възрастният скиор в курорта – 96-годишният Иван Раев. „Този сезон пожелавам не само на мен, а на всички, да се радват на природата и да ползват пистите”, зави той.

До 20 декември лифт-картата в Пампорово ще бъде на преференциална цена от 43 лв. За Коледа и Нова година капацитетът на зимния курорт е зает изцяло, като пакетите са били разпродадени още в средата на ноември.

Снимка: btvnovinite.bg

Утре старт на сезона ще обявят и в курорта Банско, а на 21 декември в Боровец, защото там все още няма добри условия за ски.