Православната църква отбелязва на 14 септември Въздвижение на Светия кръст Господен. С Кръстовден, наричан още Гроздоберник, се отбелязва началото на есента, съобщава БГНЕС.

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. Според народния обичай този ден се свързва с края на лятото и началото на есента. Осветява се семето за посев и се започва гроздоберът.

Снимка: btvnovinite.bg

Имен ден днес празнуват: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана.

Хиляди вярващи посрещнаха празника в молитви на Кръстова гора. Хората  нощуват под открито небе, като се надяват молитвите им да бъдат чути. Причината - преданието, че тук е заровена частица от Христовия кръст.

Снимка: btvnovinite.bg

Според легендата в нощта преди Кръстовден, желанията и молитвите се сбъдват, ако имаш силна вяра.

Има редица вярвания, свързани с това, че болните тук намират изцеление от своето страдание.

Снимка: btvnovinite.bg

На Кръстова гора вярващите се чувстват най-близо до Бог. Не само заради високата надморска височина, но и заради магическата енергия на мястото.

Легендите, но и много очевидци разказват за неговата вълшебната сила, която е най-голяма в дните около празника на 14 септември.

Снимка: btvnovinite.bg

Поверието гласи, че изцелението спохожда християните на святото място, докато спят. В съня си те разбират как могат да се спасят от налегналата ги болест.

Смята се също, че водата от Аязмото е много лековита, а навсякъде са разпръснати хиляди камъни, които имат носят следа от  кръста. Виждат го обаче само хората, които имат силна вяра.

Снимка: btvnovinite.bg

Празникът започва да се отбелязва след знаменателни събития в историята на Христовата църква: чудодейното явяване на Светия кръст на император Константин Велики.

Вярва се, че на този ден се е случило чудото с Христовия кръст. Историята разказва, че усърдна помощница на император Константин била майка му Елена, чиято християнска дейност се изразявала в широка благотворителност на бедните и в построяване на много храмове.

Царица Елена, в чест на победата на синът цар Константин над Максенций и провъзгласяването му за император на цялата Римска Империя, решила да построи на Голготския хълм храм Св. Възкресение Христово. Когато започнали да копаят основите, открили трите кръста – Христовия и на двамата разбойници.

И трите кръста много си приличали и кой е на Христа - не могли да определят. В това време минавало погребално шествие. Царица Елена спряла шествието и допряла първия и втория кръст до ковчега на покойния младеж.

Нищо не се получило. Но когато допряла кръста, на който бил разпнат Иисус Христос, станало чудо: мъртвецът оживял и се изправил. 

Така кръстът от средство за наказание е станал средство за спасение. Кръстът станал символ и знаме на Християните и с него те побеждавали всяко зло.