Починал е братът на патриарх Неофит - диригентът на Смесения хор при патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" доц. Димитър Димитров. Това потвърди за bTV Георги Еленков - втори диригент на хора.

Хоровият диригент, педагог и музикален общественик е издъхнал тази сутрин на 80-годишна възраст.

Повече от 30 години доц. Димитров е диригент на патриаршеския катедрален хор “Св. Александър Невски” и повече от 40 години е диригент на камерния ансамбъл “Св. Йоан Кукузел -­ Ангелогласния” и негов съосновател.

Роден е на 20 януари 1943 г. в София и от ранна възраст израства с православното църковно песнопение, тъй като неговите родители са участвали в братствения хор на митрополитската катедрала на София “Св. Неделя”. Завършил е Софийската духовна семинария през 1963 г. и Духовната академия (сега БФ на СУ) през 1969 г.

От рано започва своето творческо и професионално развитие в църковната музика. От 1965 до 1975 г. е хорист в столичния катедрален храм “Св. Неделя”, а по-късно е помощник-диригент на мъжкия хор при храма. Между 1966 и 1970 г., успоредно със следването си в Духовната академия, той учи като извънреден ученик в Държавното музикално училище в София, а от 1972 до 1977 г. следва задочно Теоретичния факултет на БДК, специалност Музикална педагогика.

През 1968 г. става съосновател и художествен ръководител на Камерен ансамбъл “Йоан Кукузел – Ангелогласния”, а през годините 1971-1977 г. е хорист в Камерния хор на Българската държавна консерватория. В началото на 1978 г. с решение на Светия синод е назначен за преподавател по Църковна музика в Духовната академия и за главен диригент на смесения хор при Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, какъвто е и до момента.

В знак на внимание и за заслуги към църквата и по повод 70-годишнината му доц. Димитър Димитров бе награден с църковен орден “Св. св. Кирил и Методий” – първа степен.