Легендарният китарист на „Щурците” Петър Гюзелев е починал днес преди обед в дома си след продължителна битка с рака.

Музикантът беше диагностициран с тумор в мозъка преди 6 години, а през ноември 2012 г. лекарите прогнозираха, че му остават 4 месеца живот. Въпреки новината, Гюзелев продължи да работи.

Петър Гюзелев е роден на 10 декември 1945 г. в Стара Загора. Преди "Щурците" е основател на групите „Сините звезди" и „Слънчевите братя".

Големият музикант е автор на музиката и аранжимента на много парчета на „Щурците”, сред които „Дай ми малко нежност", „Сватбен ден", „Когато си отива любовта", „Стълбата" „Неизживените неща" , „Светлият век", „Кой съм", „Кралят рок".

През 1993 г. започва самостоятелен албум и основава първата българска Рок супер група „Стари муцуни" заедно с Георги Минчев, Георги Марков, Иван Лечев и Ивайло Крайчовски.

През 1994 г излиза албума на групата „Бира, секс и Рок енд рол" и става албум № 1 за България.

През 2010 г. е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий" първа степен за особенно големите му заслуги в областта на културата и изкуството. Преди 6 г. Петър Гюзелев беше диагностициран с тумор в мозъка. Той се бореше с тежкото заболяване и вярваше.

Заедно с „Щурците" Петър Гюзелев се превърна в един от най-обичаните музиканти на поколения почитатели на рока в България.

В съобщение на Министерството на културата се казва, че със съдействието на ведомството легендарният музикант ще бъде погребан Алеята на творците на Централните софийски гробища. В същото съобщение се посочва, че ресорният министър Владимир Пенев е изказал съболезнованията си на семейството и близките на китариста.