На 93 години в Скопие е починал известният адвокат и дисидент по времето на режима на Титова Югославия Саво Коцарев, съобщава БГНЕС.

Адвокат Коцарев е роден през 1928 г. в известно българско екзархийско семейство в град Охрид. Неговият чичо Илия Коцарев е българският кмет на Охрид по време на Втората световна война, той успява да спаси града от разрушения и инциденти.

Илия Коцарев продължава да е градоначалник на Охрид и по време на германското управление след 9 септември 1944 г., когато властта в София е взета от Отечествения фронт и на територията на България навлизат съветски войски.

По това време охридчани отказват да изпълнят ултиматума на германското командване, което иска да им бъдат предадени българските войници, които са се укрили в града.

Заради показното неподчинение Вермахтът заплашва да изгори Охрид. Градът е спасен с откуп, благодарение на кмета Илия Коцарев.

След края на войната Илия Коцарев е арестуван, а синовете на брат му – Саво, Люпчо и още няколко техни братовчеди, са съдени като държавни врагове и получават дългогодишни присъди.

Братята Саво и Люпчо преживяват много мъчения в известния лагер Идризово, в който по това време са избити безброй българи. Техният чичо Илия Коцарев умира полусляп и инвалидизиран от мъченията, на които е бил подложен в затвора.

Саво Коцарев е преследван от тайната полиция на Тито и хвърлен в концлагера в Добой. Той почина, без да бъде реабилитиран дори и след създаването на независимата македонска държава през 1991 г.

Сред македонската общественост адвокат Саво Коцарев ще остане известен с факта, че поемаше едни от най-тежките и знакови съдебни случаи в страната. Той беше и защитник на обвиняемия по делото за потъването на кораба „Илинден“ в Охридското езеро през 2009 г., при което загинаха 15 български туристи.