Българските почетни консули нямат право да правят политически изказвания, нямат и мандат. Това се казва с специално становище на външното ни министерство, изпратено до bTV.

Днес се очакваше Министерският съвет да разгледа освобождаването на футболиста Христо Стоичков като почетен консул на България в Испания.

На редовното заседание на правителството тази точка не беше разглеждана. Можем обаче да предположим обаче, че е била гледана на закритото заседание. Какви са резултатите от него, ще се разбере след два - три дни, когато излезе протоколът от заседанието.

Христо Стоичков нарече “франкисти” цялото семейство на испанския вицепремиер след гласуването на референдума за независимост на Каталуния, поради което външното ни министерство започна процедура по отстраняването му.

В дейността си българските почетни консули следва да полагат усилия за отстояване на положителния образ на Република България и на българската външна политика в страната на акредитация, се казва в становището на външно министерство, изпратено специално до bTV.

България има 71 почетни консули в чужбина и тенденцията е да се увеличават, защото страната ни по-скоро закрива, а не открива посолства.

Един от тях е футболната легенда Христо Стоичков. 

„Христо Стоичков е назначен за почетен консул с решение на МС за срок от 5 години. Аз нямам право да подписвам документи, да издавам документи. Нито държавата ми плаща, нито ми е плащала офис, ток или телефон”, категоричен беше той.

Близо 70 са и почетните консули на чужди страни у нас. Миналата година премиерът разпореди да им бъдат отнети червените номера на колите и други помощни средства. Някои са върнали червените номера, а други не и чакат съдебното обжалване по въпроса.

Кулоарните слухове сочат, че стигнал до решението, след като ескортът на почетен консул на черноморска държава го изпреварил на магистралата. 

Огнян Траянов представлява Филипините, занимава се с културни и бизнес връзки и с типично консулски задължения, включително с издаване на визи. 

„На мен ми се е случвало болни, които нямат документи и да трябва да напуснат страната, вече имаме три случая на българи, отишли за лечение като последна надежда във Филипините, телата им да бъдат след това транспортирани до България”, обясни Траянов.

Максим Бехар е почетен консул на Република Сейшели. Помага на трима студенти, които издържа, развива културните отношения. „Няма мандатност. Правителството на Сейшелите не осигурява никакви средства. Няма заплата, всички разходи се поемат от почетния консул”, каза Бехар. 

Функциите на почетния консул могат да бъдат прекратени по всяко време, защото той няма трудови и служебни правоотношения с държавата.

Процедурите на приемане на почетен консул в чужда страна траят поне две години. Новият почетен консул трябва да получи одобрение от всички държавни институции.