Частичните избори в Плевенско завършиха със седем ареста по сигнали за купуване на гласове. След напрежението в Буковлък, избран още на първи тур с близо 70% от гласовете, е Георги Божинов от ДПС.

Снимка: btvnovinite.bg

Опонентите му бяха един бивш и един настоящ полицай.

„Полицията е обявила война, на какво основание, цялото село е барикадирано“, недоволстват местни хора.

В разгара на вота Георги Божинов и 200 негови симпатизанти протестирали пред Първо районно управление в Плевен. Твърдят, че полицията се е проявила като страна във вота.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тези хора може да се привикват, но не в деня на изборите. Да, има си рутинни проверки, но не по този начин, и то масивно“, смята Божинов.

„Имах чувството, че сме военно положение – влизане по къщите, задължаване, така ще правиш, така ще гласуваш. Хората да не излязат да гласуват, това се опитаха от МВР да направят. Затова призовавам министър Бойко Рашков, това не е начинът да спрете хората да упражнят вота си, разберете го“, казва Методи Петков.

Снимка: btvnovinite.bg

От полицията съобщават, че проверките били по сигнали за нарушаване на политическите права на гражданите и няма превишаване на правомощия. Към момента няма образувани досъдебни производства.

„Политически спекулации, характерни за всеки един избор у нас“, така министър Бойко Рашков коментира пред bTV отправените обвинения за натиск.