Седем души са задържани до 24 часа в Плевенско по сигнали за купуване на гласове, включително и в село Буковлък.

След напрежението на частичния вот там вече има избран кмет още на първи тур. Това е Георги Божинов от ДПС с над 68% подкрепа.

В надпревара с един бивш и един действащ полицай новият кмет, икономист по образование, наследява овакантения пост след кончината на дългогодишния управник на Буковлък Росен Русанов. Издаде, че винаги ходи с костюм и че на практика още снощи е встъпил в длъжност, след като откарал свой съселянин до Спешния център.

В разгара на вота заедно с двеста свои симпатизанти участвал и в протест пред Първо районно в Плевен срещу по думите му незаконните проверки и арести на част от представителите на ромската общност.

Сред задържаните до 24 часа е и активистът на ДПС Методи Петков, но освободен в разгара на протеста.

„Имах чувството, че сме военно положение, навсякъде полиция, влизане по къщите, задължаване: Това ще правиш, така ще гласуваш. Викаме: Господа, не ни спирайте да си упражняваме вота. Те казаха: Може, но за определен кандидат“, обясни Методи Петков.

От полицията отхвърлят обвиненията. Категорични са, че действали по закон и че проверките били по сигнали за нарушаване на политическите права на гражданите.

Към момента няма образувани досъдебни производства.