След дълга битка на пациентите - здравната каса ще поема сензорите за диабетици. С тях се измерва кръвната захар, без да се налага непрекъснато болните да се убождат. Изделията обаче няма да се полагат на всички с диагнозата, което предизвика напрежение.

Снимка: bTV

Сензорите ще се отпускат по каса от аптеките у нас. В момента диабетиците си ги купуват от чужбина.

За да се получат изделието по каса, пациентите трябва първо да отговарят на определени критерии. И второ - специализирана комисия да издаде протокол, който да се завери от касата. Такива комисии има само в болници в София, Пловдив и Варна.

Снимка: bTV

Люба е майка на дете с диабет, което следи кръвната си захар със сензор.
Той е прикрепен към тялото. С друго устройство, което се доближава до сензора, се регистрират данните. Чрез приложение те могат да се изпращат и на мобилен телефон.

"Измерването става само с доближаване до сензора и вече знаем колко му е захарта, без да го убождаме. През нощта спи, ние измерваме, ако се наложи инсулин тогава вече се пробужда и трябва да поставим", казва Люба Костадинова, майка на дете с диабет

Досега семейството е купувало сензорите от други държави. Излизат им около 300 лева месечно.

"Правим си регистрация, там трябва да имаме адрес в самата държава, на който да се изпратят, след това ни се изпращат в България, отнема време, понякога се бавят поръчките, оставаме без сензор", споделя майката.

Снимка: bTV

От 16 октомври сензори вече ще има и у нас и касата ще плаща по 260 лева месечно за тях. Но не за всички пациенти. Има критерии, на които те трябва да отговарят. Сред тях - диабетът да е тип 1, да са на инсулин, с лош гликемичен контрол над определени стойности. Децата до 6 години и бременните имат предимство, но изцяло изключени от правото да получат сензор са хората, които имат психично заболяване.

Д-р Георгиев твърди, че заради критериите малко хора ще получат изделие по каса.

"Всъщност точно тези хора, които са се старали най-много, които са с най-добър контрол, на тях няма да имаме възможност да дадем сензори по здравна каса", обясни д-р Димитър Георгиев, ендокринолог.

От НЗОК поясняват, че не те са авторите на критериите.

"Това не са критерии, които са измислени и наложени от НЗОК, това са критерии, които са изготвени от експерти в еднокринологията", каза Костадин Манов, НЗОК.

За тази година две фирми ще предлагат сензорите у нас, за догодина се очаква да са повече.