Дарената кръвна плазма от преборили се с COVID-19 не стига до пациентите с дни. За проблема сигнализират зрители на bTV.

Познат на Атанас е тежко болен с коронавирусна инфекция и се нуждае спешно от преливане на кръвна плазма. Лекува се в болница „Д-р Иван Селимински“ в Сливен, а дарител се намира в София. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Веднага намерихме човек, дари плазма, дадоха ни необходимите бележки. От Сливен щяха да пращат линейката да вземе плазмата, но се оказа, че в София ги спират в Центъра по хематология, защото всичките плазми, които са взети, не са изследвани за антитела“, разказа Атанас. 

Допълни, че забавянето му било обяснено с неработеща машина за извличане на плазма от кръвта и препълнени хладилници.

Снимка: btvnovinite.bg

От Военномедицинска академия, където пробите се тестват за наличие на антитела заявиха, че проблем с апаратурата няма и не е имало забавяне от тяхна страна.

От Националния център по трансфузионна хематология, обаче, потвърдиха, че резултатите са стигнали при тях със забавяне. Не отговориха защо и с колко дни.

От болницата в Сливен отказаха коментар, а в града от днес е разкрит център за даряване на кръвна плазма. В социалните мрежи веднага се обяви и търсене на дарители – срещу заплащане. По закон възмездните сделки с кръв и кръвни продукти са забранени.

Снимка: btvnovinite.bg

От Министерството на здравеопазването до момента не са отговорили на въпросите ни, свързани със забавянето на кръвни продукти, нужни на болни от COVID-19

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!