Ситуацията с коронавируса в България е хаос и в трудни моменти – като намиране на кръвна плазма за тежкоболен например, хората са принудени да търсят помощ от приятели и познати.

Това коментира в „Лице в лице“ Мануела Малеева, която разказа за пътя, който е изминала, в желанието си да помогне на приятел, борещ се с COVID-19.

„Видях призива от близките му, че имат нужда от реконвалесцентна плазма. Видях кръвната група и знаех, че аз отговарям, знаех че съм прекарала боледуването през лятото. Реших веднага да реагирам – той е в Силистра, аз бях във Варна и си казах, че мога да реагирам моментално. Не знаех къде да отида и какво да направя. Обадих се на телефона в съобщението. Оттам имаше доста телефони да разбера къде какво. В крайна сметка разбрах, че има кръвен център, който е отворен буквално от няколко дни във Варна. Отидох там. За съжаление моята плазма не ставаше, защото вече нямах достатъчно антитела“, разказа Малеева.

Тя от своя страна също отправя призив за намиране на донори и в крайна сметка „лекарството“ е намерено и доставено. Но в цялата ситуация настава суматоха заради неяснотата какво точно трябва да се направи.

„Ние толкова не знаем какво се случва и кой какво прави в нашата мила държава, че дори си представяхме, че трябва да закараме тази плазма до Силистра. Обясниха ни, че има официални пътища. (…) За мен беше много приятно да видя, че след моя призив имаше събиране на хората. Знаем, че сами трябва да си помогнем – хората са оставени да зависят от тези дарителски кампании, тъй като здравеопазването е в такава голяма дупка“, разказа още тя.

Самата Малеева прекарва вируса преди няколко месеца и по думите ѝ – сравнително леко. Дори не вдига температура, а мирисът и обонянието ѝ изчезват едва на 10-я ден. Тогава се усъмнява, че е възможно да се е заразила и си прави тест, който се оказва положителен.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!