Поставиха под 14-дневна карантина село Паничерево, след като местен жител с положителна проба за коронавирус избяга от Университетстката болница в Стара Загора и се прибра у дома си, който е на 30 км от областния град. Разстоянието е пропътувал с такси.

Това е петият случай на болен от Паничерево. Започват изследвания и на хората, които са имали контакт със заразения.

От лечебното заведение предположиха, че мъжът е успял да излезе при прием на пациенти, защото входовете на болницата през останалото време са затворени. Началникът на клиниката по инфекциозни болести проф. Лилия Пекова уточни, че липсата му е установена при редовната сутрешна визитация.

„Пациентът е бил в клиниката в 6 ч., когато са му направени всички необходими манипулации и когато тръгнахме на визитация, установихме, че него го няма. След щателно претърсване, установихме, че той действително липсва“, допълни проф. Петкова.

Снимка: btvnovinite.bg

Тя коментира, че клиниката е здравно заведение, а не затвор, затова не са допускали, че някой ще тръгне да бяха и да създаде подобен риск за околните.

„Взехме мерки пациентите да са под наблюдение, на всички тях им се разяснява още при постъпването какви са порядките в клиниката“, каза медикът.

Заловиха шофьора, който е помогнал на 58-годишния мъж да напусне лечебното заведение. Водачът на такси е жител на ромския квартал „Лозенец“ в Стара Загора и е поставен под 14-дневна карантина. За близо час той е бил контактен със заразения с COVID-19 мъж.

От полунощ се забранява влизането и излизането от селото на на всички лица, пребиваващи на територията на населеното място. Селото ще бъде под карантина в следващите 14 дни.